Matin ja Karin fisut
keskiviikkona 11. kesäkuuta 2008

Ohessa se lupailemani kuva Matin ja Kari Haapalan osasaaliista.
Leevi-poika se ottaa oppia, jotta voi sitten kotona kertoa äidille, että kyllä meidän isi osaa… 

matinfisut.jpg


 

Kauhiasti kalaa
tiistaina 10. kesäkuuta 2008

Retkeilyt on retkeilty, ja etelän helteet eivät enää vaivaa.
Maanantai-iltana takaisin palatessa hämmästys oli suuri, sillä vastassa oli aivan eri joki.
Vesi on laskenut melkoista huipakkaa, joten kalaa tulee sen mukaisesti, eli paaaaaljon. Veneestä, rannalta, perholla, puukalalla ja kulkuttamalla.
Kulkutus loppuu torstaina, jonka jälkeen koittavat todennäköisesti kalaisat ajat paikalla olijoille.

Talalan Pertti Kuusamosta lähetti 4 kg perhokalansa kuvan, ja kertoi että kala otti 2/0 Silver Grey perhoon. Rytingin kalakuva tulee vasta myöhemmin, sillä se on niin painava, että palvelin kaatuu ilman kuvankäsittelyä ;).

kauhiasti.jpgPertti Talala, 4 kg.


 

Kaikkonen lähti, kanki jäi
torstaina 5. kesäkuuta 2008

kankijai.jpg

Lohirantaan saatiin vihdoin uusi porakaivo, vaikkakin kyseessä oli tuskien taival. Lopullisen työn suoritti Sotkamon Porakaivo Oy, joka tässä saa ilmaisen mainoksen yllä mainitun kuvan kera hyvin suoritetun työn vuoksi.
Kyseisellä firmalla EI OLE MITÄÄN TEKEMISTÄ SEURAAVAN TARINAN KANSSA.

Lohirantaan piti siis saada uusi kaivo, jotta tuleva kahvio täyttäisi viranomaismääräykset. Eräs paikallinen tuttava kartoitti jo talvella eri poraajavaihtoehtoja, ja lopulta homma oli sovittu. Emme tässä yhteydessä kuitenkaan viitsi mainita kyseisen firman nimeä.
Poraajamiehet saapuivat Lohirantaan töihin toukokuun puolivälin jälkeen, ja ongelmia tuli.
Ensin katkesi kanki, ja seuraavaksi jäi terä jumiin n. 53 metrin syvyyteen jossa se jököttää vieläkin, muuttuakseen joskus hamassa tulevaisuudessa paikalliseksi malmiesiintymäksi.
Eipä tässä mitään, sillä vahinkojahan sattuu tekevälle.
Se meni sen sijaan yli ymmärryksen, että kaivourakoitsija lupasi tehdä viereen uuden reiän, jos saa metreistä tuplahinnan.

Miltäpä kuulostaisi seuraavanlainen tilanne ravintolassa.
Kokki polttaa pihvisi pohjaan pilaten samalla paistinpannunsa, ja toteaa sinun vaatiessasi uutta pihviä seuraavanlaisesti: 
“Toki se onnistuu, jos maksat tuplahinnan, koska pitää vähän saada kuluja katettua palaneen paistinpannun takia”.

Enpä tiedä mitä tähän sanoisi, vaan Kuosmasen Saku tiesi: “Kaikkonen lähti ja kanki jäi.”

Seuraavaksi hieman kalauutisiakin.

Lohirannan kohdalla veden nousu näyttää tasaantuneen.
Rytinki kertoilee omia kulumisiaan foorumin puolella, ja huhut kertovat, että könkään ensimmäinen hyvänkokoinen perholohikin olisi jo rannalla. Myös ensimmäiset titit on joessa nähty.
Kulkutus on kuulopuheiden mukaan sujunut viimeaikoina hieman kehnosti, johtuen runsaasta vesimäärästä.

Lohirannan lohiploki vaikenee muutamaksi päiväksi johtuen Piera-pointterin ensimmäisestä koiranäyttelykäynnistä tulevana viikonloppuna, mutta palaamme tulille mahdollisimman pikaisesti.


 

Päivät heittää
tiistaina 3. kesäkuuta 2008

On se kumma, että päivämäärät heittävät miten sattuu, jos vanhaa juttua päivittää, mutta käännelkää itse oikeaan järjestykseen :o.


Vettä riittää edelleen
tiistaina 3. kesäkuuta 2008

Viime viikon veden nousu.

Uuden viikon alkaessa on palattu normaali rytmiin, eli töihin.
Kalastuskuulumisia ei paljon ole, paitsi se, että “Aina varma Maukka” nykäisi maanantain aloituksessa taas kalan. Taisi olla neljäs.

Kulkuttajat ovat saaneet kuulopuheiden mukaan melkoisia saaliita ainakin ennen veden nousua, joten tavaraa ui runsaasti ylävirtaan.

Yllä oleva kuva on koottu viime viikon kotiranta-kuvista, ja siitä saa osviittaa veden noususta.
Siirikin häipyi viikonloppuna näkyvistä, mutta hyvähän se on että piisaa lientä joessa, sillä sitä myöten piisaa myös kalaa.
Palaamme linjoille tuoreiden kalakuulumisten myötä…


 

Kuningaskrapulasafari
tiistaina 3. kesäkuuta 2008

darra.jpgKuningaskrapulalampi.

Veneet on lähes tervattu ja kuukausi vaihtui. Olotila on sen mukainen, että ainoa katseltava taide-elokuva on Kummelin Jackpot.

Siitä se ajatus sitten lähti.
Lohirannan tuotevalikoimaan kuuluu nykyään myös kuningaskrapulafsafarit.
Omavalintakysymys on se, suuntautuvatko ne jäämerelle vai Sirkiän takapihalammelle. Lopputulos on tarvittaessa sama :D

PS. Kalaakin tulee…


 

Aikainen Maukka madon nappasi
perjantaina 30. toukokuuta 2008

maukka.jpgMaukka ja 8,5 kg aamukala.

Rytingin kanssa oltiin vasta menossa, kun “aina varma Maukka” oli jo tulossa.
Saantiaika klo 05, painoa 8,5 kiloa ja paikkana köngäs.


 

Ismon toinen
torstaina 29. toukokuuta 2008

ismontoka.jpgIsmo Tiittanen: 12 kg kosken alta.

Vesi nousee silmissä ja Tenossa. Tiittasen Ismo koittaa parhaansa mukaan pitää tulevaa tulvaa kurissa ottamalla kalamassaa pois joesta. Eilen illalla nousi 12 kiloinen komea laksi veneen pohjalle, ja lisää lienee kohta tulossa.

Itsekin aloittelin illalla kalastuskauden terapiamielessä. Sirkiä toimitti luvan, Rytinki lainasi koneongen ja Rantaselta rukoilin lusikan, ja ei kun ongelle. Laskusuunta puronsuusta kotiportaille. Tuloksena muutama lupaava jäälauttatärppi, kipeytyneet kädet noin kolmen kilon painoisesta ongesta, ja yksi tammakan nykäisy rappusten kohdalla. Tuli taas todettua lähteneensä merta edemmäs kalaan.
Perhovapaakin teki mieli jo kokeilla, mutta ikävän kokoiset jäälautat eivät innostaneet vielä kahluuhommiin. Lisäksi vaivana on perhokalastajien ammattitauti, eli yölliset kaameat yhdellä jalalla pompitavat krampit.

Jäämme odottamaan viikonlopun lämpimiä ja katsomme Norjan puolelle saareen, missä miehet ratsastaa ja lampaat laiduntaa, vai hukuttaako vesi sittenkin laidunalueet.


 

Ala-Könkään ensimmäinen
keskiviikkona 28. toukokuuta 2008

Lohirannan “kesämökkinaapuri Martti Mielikäinen”, eli Sirkiän Teppo, korkkasi könkään ensimmäisen lohen tänä aamuna. Painoa oli 4 kg, ja Teppo ystävällisesti lupasi kalansa jatkojalostukseen Lohirannan veneentervaustalkoisiin lauantaille. Talkoolaisia on lupautunut paikalle Tepon lisäksi allekirjoittanut, joten syötävää riitää 2 kg naamaa kohti :D.

alakonkka.jpg


 

Kaikki joukolla jäätä särkemään
keskiviikkona 28. toukokuuta 2008

Mahotonta meininkiä. Kuva on otettu eilen illalla, eikä näy kulkuttajia, ei. Toisaalta ei näy myöskään venepaikkoja, eikä edes venen kokan mentävää reikää Lohirannan venerannassa. Sunnuntaina nousi kuitenkin alhaalta ensimäinen kirkas nousukala Tiittasen Ismon toimesta, ja painoa oli yli kuusi kiloa. Siis lohella. Norjan puolen kulkuttajatkin olivat maanantaina jotain saaneet ja Suomen puolellakin oli verkkojen perällä tapahtunut jotain. Tämän hetken tärkein saaliskala on kuitenkin meritaimen, joita nouse tasaiseen tahtiin.

Kylmäkin on kuin jääkarhun perseessä, ja vuonotuuli puhaltaa. Loppuviikoksi on kuitenkin luvattu lähemmäs parikymmentä astetta, joten kunnon veneentervausilmat ovat tulossa. Eiköhän viikonlopun myötä vesikin nouse valuttaen jäät sinne, minne ne kuuluvatkin, eli Jäämereen.

Ilmoitan täten myös 2,5 viikkoa kestäneen tupakka-/olutlakkoni päättyneksi, jotta ei tartte kenenkään enää kysellä, että vieläkö lakko pitää. Katotaan sitten taas talvemmalla.

jaata.jpg


 

???
keskiviikkona 21. toukokuuta 2008

Kyllä hyvät yöunet tekevät terää, sillä aamulla herättyäni huomasin oppineeni kiinaa.
Tosiasiassa sivujen käännöstyön hoitaa tarvittaessa Google, ja jos käännöskoneen lopputulosta vertaa englannin kielen lopputulokseen, lienee kiinan käännös melkoista huttua.

Toisaalta eipä niitä kiinankielisiä kalastajiakaan liene niin paljon sivustoa oikolukemassa.
Lohirannan kielistudio jää odottamaan Googlelta puhesyntetisoijaa ja puheentunnistusohjelmaa, jotta syksyllä lohenkalastuksen erikoissanasto hoituu ainakin 25 eri kielellä .

Kalastuskausi 2008 on käynnistynyt 20.5.
Mitään hirmuisia kalojenrannallenostotalkoita ei kuitenkaan heti ole odotettavissa, sillä joki on vielä osittain jäässä (esim. Nuorgamin suvanto). Ensi viikolla tilanne lienee kuitenkin aivan toinen, joten jäämme mielenkiinnolla odottamaan.


Tästä se taas lähtee
torstaina 15. toukokuuta 2008

Kevät pari viikkoa myöhässä, mutta eiköhän se tästä. Josko tulevana kesänä saisi pari viikkoa pitempään... :P

Maanantaina 12.5. tulivat jäät tielle Kuninkaan kiven kohdilla.